SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HAC

<< 833 >>

DEVAM: 127-  İhramdan Çıkarken Saçı Kazıtmak Ve Kısaltmak

 

حدثنا عياش بن الوليد: حدثنا محمد بن فضيل: حدثنا عمارة بن القعقاع، عن أبي زرعة، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (اللهم اغفر للمحلقين). قالوا: وللمقصرين، قال: (اللهم اغفر للمحلقين). قالوا: وللمقصرين، قالها ثلاثا، قال: (وللمقصرين).

 

[-1728-] Ebu Hureyre r.a. şöyle dedi: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Allah'ım saçlarını kazıtanları bağışla" buyurdu. Oradakiler: "Saçlarını kısaltanları da" dediler.

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Allah'ım saçlarını kazıtanları bağışla" buyurdu. Oradakiler: "Saçlarını kısaltanları da" dediler. Resulullah sözünü üç kere tekrarladıktan sonra "saçlarını kısaltanları da" dedi.

 

 

حدثنا عبد الله بن محمد بن أسماء: حدثنا جويرية بن أسماء، عن نافع: أن عبد الله قال:  حلق النبي صلى الله عليه وسلم وطائفة من أصحابه، وقصر بعضهم.

 

[-1729-] Nafi'in rivayet ettiğine göre İbn Ömer r.a. şöyle dedi: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte ashabından bir grup saçını kazıttı. Bir grup da saçını kısalttı.

 

 

حدثنا أبو عاصم، عن ابن جريج، عن الحسن بن مسلم، عن طاوس، عن ابن عباس،   عن معاوية رضي الله عنهم قال: قصرت عن رسول الله صلى الله عليه وسلم بمشقص.

 

[-1730-] Muaviye r.a. şöyle dedi: Bir okun keskin tarafıyla Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Saçını kısalttım.

 

 

AÇIKLAMA:     İbnü'l-Müneyyir el-Haşıye adlı kitabında şöyle demiştir: Buhari konu başlığı ile, saçı kazıtmanın hac amellerinden olduğunu anlatmak istemiştir. Saçı kazıt­mak ihramdan çıkma zamanında yapılır, ihramdan çıkma saçı kazıtmakla ol­maz. Buhari buna şunu delil getirmiştir: Hz. Nebi saçını kazıtana dua etmiştir. Dua bunun sevap olduğunu göstermektedir. Sevap ise mubah işlerde değil ibadetde söz konusudur. Yine Hz. Nebi'in saçı kazıtmayı kısaltmaya üstün kılması da bunu göstermektedir. Çünkü mubahlar arasında birbirine üs­tünlük söz konusu değildir.

 

Saçı kazıtmanın hac işlerine dahil olması görüşü çoğunluğun görüşüdür.

 

 

Hadîsten çıkan diğer bazı sonuçlar:

 

1-  Meşru kılınan bir şeyi yapan kimseye dua etmek meşrudur.

2- İki işten daha üstün olanını yapan kimseye tekrar tekrar dua etmek, bu tekrar ile o İşin daha üstün olduğuna işarette bulunmak.

3- Fazileti daha az bile olsa mubah bir şeyi yapan kimse için de dua talep etmek.

 

 

باب: تقصير المتمتع بعد العمرة.

128. Temettu Haccı Yapanın, Umreden Sonra Saçını Kısaltması

 

حدثنا محمد بن أبي بكر: حدثنا فضيل بن سليمان: حدثنا موسى بن عقبة: أخبرني كريب، عن ابن عباس رضي الله عنهما قال:

 لما قدم النبي صلى الله عليه وسلم مكة، أمر أصحابه أن يطوفوا بالبيت وبالصفا والمروة، ثم يحلوا، ويحلقوا أو يقصروا.

 

[-1731-] İbn Abbas r.a. şöyle dedi: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Mekke'ye gelince ashabına Kabe'yi tavaf etmelerini, Safa ve Merve arasında say yapmalarını, sonra da ihramdan çıkarak başlarını kazıtmalarını yahut saçlarını kısaltmalarını emretti.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis, temettü haccı yapan kimsenin saçını kazıtmak ve kısaltmak ara­sında muhayyer olduğunu göstermektedir. Şayet kişinin saçı yeni çıkıyorsa saçı­nı kazıtması, saçı uzunsa hac ihramından çıkarken saçını kısaltmakla yetinmesi evladır.